06 Cobalt SS No crank, no starter, unable to connect to ecu with scanner

tinfoilhat

TCG Conspiracy Lead Investigator
Donating Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
38,642
Reaction score
963
Location
Riding the Hubble
stumped on this one hopefully you guys can help.

2006 chevy cobalt ss/sc

havent started it in a few months, charged battery all day and tried jumper pack... no start. no crank, no clicks, nothing but dash lights. I don't think i even hear the fuel pump click on.

Dash lights up, everything seems ok but when I hook up my OBD2 scanner, it wont pull any codes and says unable to connect to ecu. Tried 2 different scanners. checked fuses (found none blown) and swapped similar relays and no change.

stumped on what it could be... bad ecu????
 

DEEZUZ

Escrow shortage crew
Donating Member
Joined
Nov 20, 2008
Messages
45,150
Reaction score
1,016
Location
NWI
Any fuse able links near battery? Sounds like no pcm power, fuse block both in car and in engine compartment? And all fuses labeled for pcm are good?
 

tinfoilhat

TCG Conspiracy Lead Investigator
Donating Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
38,642
Reaction score
963
Location
Riding the Hubble
yeah 2 fuse blocks, one under hood, one inside passenger. yea they looked good. I am about to take them out and put a meter to them next to 100% verify
 

blueoval4life

Well-known member
Donating Member
Joined
Feb 18, 2008
Messages
2,759
Reaction score
35
Location
Wheaton, Illinois
stumped on this one hopefully you guys can help.

2006 chevy cobalt ss/sc

havent started it in a few months, charged battery all day and tried jumper pack... no start. no crank, no clicks, nothing but dash lights. I don't think i even hear the fuel pump click on.

Dash lights up, everything seems ok but when I hook up my OBD2 scanner, it wont pull any codes and says unable to connect to ecu. Tried 2 different scanners. checked fuses (found none blown) and swapped similar relays and no change.

stumped on what it could be... bad ecu????
What dash lights come on in the second position?
 

tinfoilhat

TCG Conspiracy Lead Investigator
Donating Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
38,642
Reaction score
963
Location
Riding the Hubble
What dash lights come on in the second position?
Everything lights up initially and then just the seat belt light with nothing else. I also feel like it doesn't do its usual dash gauge check where the gauges go over and back.

When going through the menus, Oil life shows ---%, coolant shows -40' too
 

blueoval4life

Well-known member
Donating Member
Joined
Feb 18, 2008
Messages
2,759
Reaction score
35
Location
Wheaton, Illinois
Everything lights up initially and then just the seat belt light with nothing else. I also feel like it doesn't do its usual dash gauge check where the gauges go over and back.

When going through the menus, Oil life shows ---%, coolant shows -40' too
Ok . Was just checking to make sure you were not seeing the anti theft lock light.
 

tinfoilhat

TCG Conspiracy Lead Investigator
Donating Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
38,642
Reaction score
963
Location
Riding the Hubble
Ok . Was just checking to make sure you were not seeing the anti theft lock light.
yeah i know that is a problem with the ignition cylinder on these when that light shows up, but no lock light in my situation

This one has me stumped. wish it was warmer out so troubleshooting wouldnt suck as much :rofl:
 

10sec

I haz dat teddy bear smile.
Donating Member
Joined
Jul 26, 2008
Messages
23,520
Reaction score
243
Have you tried googling it? Cause just a quick search seems to make that a common issue with bunch of options to figure it out.
 

HILROD

Well-known member
Joined
Oct 22, 2007
Messages
1,496
Reaction score
88
Location
ELGIN
They have an issue with underhood grounds. Mostly around or in the fuse box. Go knock it about under the hood. If it starts fix it later.
 

10sec

I haz dat teddy bear smile.
Donating Member
Joined
Jul 26, 2008
Messages
23,520
Reaction score
243
^^^That also is something someone talked about, they wiggled the wiring harness and it started.



Cobalt won't start and google, of course, comes up with options to finish that. I went with no clicking, and a bunch of stuff popped up.
 

tinfoilhat

TCG Conspiracy Lead Investigator
Donating Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
38,642
Reaction score
963
Location
Riding the Hubble
yeah im thinking ground or loose connection. maybe ill give it one more shot tonight or just wait til morning.
 

tinfoilhat

TCG Conspiracy Lead Investigator
Donating Member
Joined
Jul 8, 2007
Messages
38,642
Reaction score
963
Location
Riding the Hubble
Well decided to keep at it. Knocked around all the cables and shook the fuse box around... Success! Ecu connection...


But no start. No clicky on the starter. Its a new starter too. Got it in the garage, heaters running in the garage to see if that will bring the starter back working and finally putting snow tires on :rofl:

Then gonna knock the starter a couple times and see what happens.
 

DEEZUZ

Escrow shortage crew
Donating Member
Joined
Nov 20, 2008
Messages
45,150
Reaction score
1,016
Location
NWI
I would key forward to run position and just jump the starter
 

nytebyte

Not Politically Correct
Joined
Mar 2, 2004
Messages
7,786
Reaction score
263
I know this might be obvious, but try cleaning the battery terminals.
 

ilikemtb999

I eat dirt
Donating Member
Joined
Oct 24, 2007
Messages
69,196
Reaction score
351
Location
Denver, CO
I’d be cleaning up those grounds and checking the battery voltage again.



Also you still have this thing? :rofl:
 

ilikemtb999

I eat dirt
Donating Member
Joined
Oct 24, 2007
Messages
69,196
Reaction score
351
Location
Denver, CO
I’d be cleaning up those grounds and checking the battery voltage again.



Also you still have this thing? :rofl:
 

DEEZUZ

Escrow shortage crew
Donating Member
Joined
Nov 20, 2008
Messages
45,150
Reaction score
1,016
Location
NWI
$400. Lemme know when I can pick it up
Double that and you can hax a gtp that haz a half assed partition to match your cop buddies
 

DEEZUZ

Escrow shortage crew
Donating Member
Joined
Nov 20, 2008
Messages
45,150
Reaction score
1,016
Location
NWI
No, you're entire ecu/ecm/pcm sounds like it's not powering up. No obd comm means something big is offline. Can someone locate the fusible links?
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Top Bottom