Forum Register TCG Mobile Casino Live Posting Feed Garage Arcade Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   The Chicago Garage > The Garage > TCG Technical

User Tag List

Like Tree1Likes
  • 1 Post By phat_ridegt

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 06-19-2015, 12:08 AM   #1
 
98blackbird's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 5
Casino cash: $4614700
0.00 per day
Default Need help or advice on a 5.3 swap!

Im new on here ive been doing a lot research on putting a 5.3 truck engine into a 98 trans am everything has been assembled and put to together now i just need to know what will i need to modify to get my 5.3 harness onto the trans am.

This is my first project bought the car as a roller.

Any help is appropriated thanks
98blackbird is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 02:48 PM   #2
 
phat_ridegt's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,351
Casino cash: $287605
0.77 per day
Default

do you not have an ls1 harness? modifying the 5.3 harness and fuse box is plenty do-able but very consuming. you keeping abs or ac? if not id really recommend a standalone harness from a place like psi. simple plug n play and will allow the use of the fbody gauges ect....

unless you could source a stock fbody ls1 harness....not sure what they go for?
__________________
95 Cobra Turbo LSX "Uni-Corn"

T67/ST5--11.14 @ 124.28 19psi 1.72 60' SOLD

TCG/ZZP Recommended Installer
PM me for details
phat_ridegt is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 05:14 PM   #3
 
98blackbird's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 5
Casino cash: $4614700
0.00 per day
Default

no I do not have an ls1 harness. I am going to run abs but not ac. How much does a standlone harness run for? and i seen a ls1 harness they go for around 400-500 bucks thats how much I paid for the 5.3 with harness and PCM.
98blackbird is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 06:45 PM   #4
3-man rules!!!!
 
Smokinhot's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Lansing, IL
Posts: 13,572
Casino cash: $32865829
3.08 per day
Default

I would think everything should be plug and play
__________________


'04 Chevy Silverado ECSB - stock go fast parts....

'12 Hyundai Accent SE - Daily Driver

79 Camaro - WORK IN PROGRESS.....

Smokinhot is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 07:10 PM   #5
 
phat_ridegt's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,351
Casino cash: $287605
0.77 per day
Default

You paid 500 for a stock 5.3 harness??? Or harness and motor?
phat_ridegt is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 07:18 PM   #6
 
phat_ridegt's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,351
Casino cash: $287605
0.77 per day
Default

You planning on using throttle by wire or cable? Depending what tb you are using you need to be sure your pcm has the driver for the iac. I'd recommend the 411 red/blue pcm if you are using dbc and use the truck blue/green if you're wanting dbw. I'd assume it would be easier to use the stock tb and cable depending on your setup
phat_ridegt is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 09:52 PM   #7
 
98blackbird's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 5
Casino cash: $4614700
0.00 per day
Default

i bought the engine with harness and computer. i was also thinking it would be a plug and play. well i am running an ls1 intake with the stock 5.3 TB. but since my car is ran with electric fans how would i be able to run them with the stock harness? & what is dbw? i kinda new to this lol
98blackbird is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 10:41 PM   #8
Ethanol Junkie.
 
Donnie's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tempe, AZ/SOUTHSIDE, IL.
Posts: 2,888
Casino cash: $7777865
1.06 per day
Default

DBW = Drive By Wire, electronic. DBC is Cable, mechanical.
__________________


Quote:
Originally Posted by Angus View Post
"But they have Vaginas" -Donnie, probably.
Donnie is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 10:58 PM   #9
 
98blackbird's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 5
Casino cash: $4614700
0.00 per day
Default

So i would need a new throttle cable? A DBW instead of a DBC?
98blackbird is offline   Reply With Quote
Old 06-24-2015, 11:02 PM   #10
 
98blackbird's Avatar
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 5
Casino cash: $4614700
0.00 per day
Default

If i buy an ls1 harness will that plug up to all my ports on my 5.3?
98blackbird is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2015, 01:12 AM   #11
Ethanol Junkie.
 
Donnie's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Tempe, AZ/SOUTHSIDE, IL.
Posts: 2,888
Casino cash: $7777865
1.06 per day
Default

Fbodies utilized a DBC setup, which you'll want to stick with.

AFAIK, Gen III to Gen III, 24x to 24x should be good to go per electronics, my work on the LSx is all with aftermarket EMS though, so I can't tell you with any real certainty.

If you've already got truck electronics, I'd run 'em personally, but I don't know what your skillset is.


@daturbosix?
Donnie is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2015, 04:21 AM   #12
3-man rules!!!!
 
Smokinhot's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Lansing, IL
Posts: 13,572
Casino cash: $32865829
3.08 per day
Default

The Motor plugs, I believe, should all be the same on an LS car and truck. The harness may be a little longer though because of how they run it. If you have an electronic setup, DBW, and want to use your ls1 intake and 5.3 TB. Then look into an 03+ TRUCK harness, it's DBW. if your going back to the cable route, an f-body harness will work or a 99-02 truck harness. Depending on your intake, is what I would choose. The truck intake have a couple extra plugs for the evap system right on the intake. But that can also be easily tuned out.
Smokinhot is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2015, 08:31 AM   #13
 
phat_ridegt's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,351
Casino cash: $287605
0.77 per day
Default

the dbw setup will be challenging to setup the throttle pedal because the truck pedal sticks out waaay farther than any of the car dbc throttle pedals do that i've seen. ask me how i know....lol

but the cam/crank sensor will be the same between the two harness, if you have a dbw harness, it wont work for a normal cable drive throttle body. the time/money to modify it so it doesnt utilize the the tac module and whatnot will surely be more than buying an ls1 harness.

the oil pressure switch for the two motors are different but i would just but an fbody one so the factory gauges will work.
Smokinhot likes this.
phat_ridegt is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2015, 08:46 AM   #14
 
phat_ridegt's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Ottawa
Posts: 3,351
Casino cash: $287605
0.77 per day
Default

also i didnt see any mention of what transmission you plan to use, but this is the harness i used with my setup which is a 5.3/th400. PSI // Performance Systems Integration // 732.444.3277 i also used their 4l60e harness which worked great as well.
phat_ridegt is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 04:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
no new posts