Forum Register TCG Mobile Casino Live Posting Feed Garage Arcade Members List Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read
Go Back   The Chicago Garage > The Garage > TCG Technical > The Blue Oval > Marauder Tech

User Tag List

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 03-20-2012, 06:59 AM   #1
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Angry P0174 won't go away

Threw this code last week. The car frequently died in stop and go traffic. At one point wouldn't start at all, like a dead fuel pump. I changed the fuel sensor, drivers 02 sensor, put in fuel injector cleaner, had the gound wire for the boost a pump messed with... wasn't completely grounded.

The car no longer dies, but still throws the code. Takes about an hour of driving to pop up.

Thoughts as to how to fix the car?
__________________
Less modifications, less problems.
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-20-2012, 07:30 AM   #2
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

Also code P0171 comes up too, but it takes a day or two. I also cleaned the MAF and yet cannot find a vacum leak.
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 06:45 AM   #3
Off to never never land..
 
justbob's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Behind that famous burrito joint
Posts: 194
Casino cash: $8677500
0.06 per day
Default

Sounds like the car went into fail safe mode from reaching max fuel trim do to a vacuum leak. Check the simple things like hose clamps, and PCV.

Sounds like you are allready on the right track, keep up the search.
__________________
03 MarauderCobra block, Trilogy, 2.8, +4, Crower Stage2 blower cams, Manley valves, Tooley Racing Springs.


2012 GT500 TR6060 trans.


31 spline Ford Racing rear.


TONS of other stuffs.
justbob is online now   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 08:31 AM   #4
Corn-Fed Goodness
 
gnxs's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 8,866
Casino cash: $5391400
1.59 per day
Default

Was the code referencing a specific "bank"? I see you changed the driver side 02, was that the side getting the code. Not familiar with the 02 arrangement on your car, but P0174 is typically an O2 sensor or tuning related issue.

Like somebody said, sounds like you're on the right track.
__________________
Quote:
Originally Posted by JA$ON View Post

DRRRT: Our Cadillac is faster than your drag car
, seriously.



gnxs is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 08:32 AM   #5
4 Doors 4 Life
 
Zack's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NW Indiana
Posts: 6,295
Casino cash: $8049900
1.12 per day
Default

I told him to clean the IAC because it has 200k on it and I dont remember If I cleaned it or not.

He did last night and so far so good as he reported to me.
__________________
03 Marauder Whipple 3.4 [email protected] 715rwhp/655rwtq
03 Blue Marauder TurboCharged 620rwhp/626rwtq
93 Town Car 4V/Whipple 2.9 700rhwp/606rwtq
03 Black Marauder DD
1959 Cadillac!
Zack is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 08:51 AM   #6
Corn-Fed Goodness
 
gnxs's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 8,866
Casino cash: $5391400
1.59 per day
Default

Quote:
Originally Posted by Zack View Post
I told him to clean the IAC because it has 200k on it and I dont remember If I cleaned it or not.

He did last night and so far so good as he reported to me.
You da man Zack.
gnxs is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 10:39 AM   #7
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

So far so good. The car runs too good to have a boost leak or vacum. Cleaning the iac made a difference. We will see what happens. Just hit 192K last night!
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 10:42 AM   #8
Corn-Fed Goodness
 
gnxs's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 8,866
Casino cash: $5391400
1.59 per day
Default

Quote:
Originally Posted by 4DoorBlackTop View Post
So far so good. The car runs too good to have a boost leak or vacum. Cleaning the iac made a difference. We will see what happens. Just hit 192K last night!
Good to hear.
gnxs is offline   Reply With Quote
Old 03-21-2012, 03:56 PM   #9
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

The code is back. Come to think of it none of this happened until after I got rear ended a few weeks back. My money is still on the fuel pump or a lose wire in relation to the fuel system. Car completely died last night before cleaning the iac. Acted like it ran outta gas. Slowly dropping in rpms no matter what I did with the gas petal, till it died. It would turn over, but wouldn't fire up. Gave it 5 min and it started. Gave it 3 hours and I was driving home.

What's the deal?
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 09:52 AM   #10
4 Doors 4 Life
 
Zack's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NW Indiana
Posts: 6,295
Casino cash: $8049900
1.12 per day
Default

Install your wideband and buy gauges to monitor things.
Zack is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2012, 02:13 PM   #11
The Interceptor
 
Tbone63's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Crystal Lake, IL
Posts: 336
Casino cash: $4643313
0.11 per day
Default

Quote:
Originally Posted by 4DoorBlackTop View Post
The code is back. Come to think of it none of this happened until after I got rear ended a few weeks back. My money is still on the fuel pump or a lose wire in relation to the fuel system. Car completely died last night before cleaning the iac. Acted like it ran outta gas. Slowly dropping in rpms no matter what I did with the gas petal, till it died. It would turn over, but wouldn't fire up. Gave it 5 min and it started. Gave it 3 hours and I was driving home.

What's the deal?
Vacuum in the tank? Maybe your gas cap isn't venting properly.
Tbone63 is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2012, 09:43 AM   #12
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

I will findout Sunday thanks to Zack! I am sure its fuel related. I hope its a stupid simple fix.
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2012, 05:50 PM   #13
Muthafucka Jones
 
Jon01's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Posts: 267
Casino cash: $8873200
0.10 per day
Default

You're going to be giving Zack hummers all the way to the pearly gates at the rate you're going Dom.
Jon01 is offline   Reply With Quote
Old 03-24-2012, 08:30 AM   #14
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

Quote:
Originally Posted by Jon01 View Post
You're going to be giving Zack hummers all the way to the pearly gates at the rate you're going Dom.
Who says I haven't already?
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 07:11 AM   #15
Off to never never land..
 
justbob's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Behind that famous burrito joint
Posts: 194
Casino cash: $8677500
0.06 per day
Default

So what was it?
justbob is online now   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 08:14 AM   #16
4 Doors 4 Life
 
Zack's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NW Indiana
Posts: 6,295
Casino cash: $8049900
1.12 per day
Default

Pulled the plugs and they were all WHITE from running lean.

O2's are making voltage, no vacuum leaks.

I had a few SC pipes off and noticed they were rusting on the inside.....how does that happen??? Dont know dont care. I cleaned the MAF, cleared the memory in the pcm and put it back together.....wasnt gonna do any more since it was cutting into my BBQ time.
Zack is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 09:57 AM   #17
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

Car seems okay, but I know something still isn't right. Either way the car will not see track time until this issue has been properly addressed. Kudos to Zack for taking the time to help me. The search continues.
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 11:25 AM   #18
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

I will change the fuel filter, clean the plugs see what happens. If that doesn't solve the issue I will change the other 02, but according to Zack it sounds like the other 02 would be a waste of time and money.
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 12:01 PM   #19
 
Silverback's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 83
Casino cash: $4683100
0.03 per day
Default

Dom you mentioned this may have started after being rear ended. I would suggest that you investigate the fuel tank pumbing, fuel pump, fuel shut off switch (in trunk) and the fuel module, also in trunk. Don't know what to say as to how but it seems logical to me.

Good luck.

Pat
Silverback is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 01:23 PM   #20
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

I have been saying fuel pump since the car died. I guess you and me are the only ones that are concluding this.
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 01:45 PM   #21
4 Doors 4 Life
 
Zack's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NW Indiana
Posts: 6,295
Casino cash: $8049900
1.12 per day
Default

Quote:
Originally Posted by 4DoorBlackTop View Post
I have been saying fuel pump since the car died. I guess you and me are the only ones that are concluding this.
Put your wideband in thats been collecting dust and buy some gauges and start figuring stuff out on your own.
Zack is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2012, 01:46 PM   #22
4 Doors 4 Life
 
Zack's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: NW Indiana
Posts: 6,295
Casino cash: $8049900
1.12 per day
Default

The FP Duty cycle was at 16% at idle....which says the fuel filter is not clogged and the pump is not struggling.
Zack is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 06:30 AM   #23
Off to never never land..
 
justbob's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Behind that famous burrito joint
Posts: 194
Casino cash: $8677500
0.06 per day
Default

Quote:
Originally Posted by Zack View Post
The FP Duty cycle was at 16% at idle....which says the fuel filter is not clogged and the pump is not struggling.
Curious, was that while it was acting up? Mine took just over a year to bite the dust. Never failed, EVERYTIME I datalogged the car was fine. Of course, not only was the FP sporatic as all get out, but also atleast one COP. Both issues haunted me for over a year, before I did something I never ever do, and that was give up and throw parts at it... FP fixed most of all of my troubles (overheating I reccon?) The other was faulty COPs, but not as severe. The car felt like a fighter jet after that.

Dom, I already told you how stupid easy the AFR is to hook up. Don't delay and have to pay the piper. Sorry I am so busy right now, but not responding back with a cool or at least a fuck you was kinda rude. Give me a week and a half and I can do it, or get it done elsewhere, whatever, I could care less. But I do care about you and your sanity if you were to blow a hole in a piston...
justbob is online now   Reply With Quote
Old 03-27-2012, 08:41 AM   #24
 
4DoorBlackTop's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 679
Casino cash: $4909400
0.13 per day
Default

Bob, sorry I didn't respond. I actually completely forgot and had more on my plate than I could handle that week. So again, sorry I forgot to get back to you. The car seems okay right now, but I suppose I will have a better understanding of everything when I have the wideband installed.

Btw I put the old bigger fuel filter back in that Zack put in. Someone showed me a trick I had to do orally... the filter was fine.
4DoorBlackTop is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2012, 05:44 AM   #25
Off to never never land..
 
justbob's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Behind that famous burrito joint
Posts: 194
Casino cash: $8677500
0.06 per day
Default

Not a problem. Hopefully late next week I can get you in. Where are you mounting it? I suggest the A pillar so you can see it without having to look down. You can get a dual upper add on thru summit or jegs in before install if you order now.
justbob is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 06:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.0.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
no new posts